Založ si blog

Bratia nám závidia

Pozorne som sledoval české parlamentné voľby a pozorne budem sledovať aj tie nastávajúce – prezidentské. Pokladám to za pomerne logický krok, keďže tá prepojenosť oboch národov je naďalej značná, tendencie v mnohých ohľadoch veľmi podobné a tak sa napr. môže pripravovať, čo nastane u nás za pár rokov, príp. sa naopak môže pousmiať popod fúz, že zrovna týmto sme si už našťastie prešli (za predpokladu, že politika v našich dvoch krajinách podlieha nejakému pozitívnemu vývoju, t.j. sa napr. len netočíme v kruhu, čo rozhodne stále nemožno vylúčiť).

 

Samotný nadpis mnohé prezrádza. Stačí sa trochu vrátiť v čase a spomenúť si na okázalú reakciu českých susedov na zvolenie Andreja Kiska za prezidenta SR. Naozaj, a to si nevymýšľam, padali vo veľkom slová chvály, uznania a najmä neskrývanej závisti. Nebudem vám tu mazať med okolo úst, určite to neboli hlasy zarytých obdivovateľov súčasného českého prezidenta, ale tá polovica spektra a väčšina médií volila presne tieto oslavné slová.

 

Situácia sa zopakovala pred dvomi týždňami. Známy súboj „dobra proti zlu“ v BBSK, drvivá porážka Kotlebu a veľké víťazstvo ducha demokracie nad extrémizmom, ktoré stvárnil Ján Lunter. Znova padali tie isté slová o závisti, najmä dané do kontrastu nelichotivých výsledkov českých parlamentných volieb, v ktorých suverénne triumfovala strana pod vedením stíhanej dvojice politikov. To by bol ešte pomerne slabý odvar, pretože si treba uvedomiť (a povolebný pseudo-pat to dáva jasne na známosť), že nad 10% sa dostala strana, ktorú nemožno nazvať demokratickou, strana, kde voličom zjavne neprekážalo, že jej líder veľmi vtipne a nenápadne vytuneloval svoje „prvorodené“ politické dieťa. Stačila len drobná zmena v rétorike (zmena dvoch ústredných tém, ktoré boli nahradené inými, rovnako jednoducho uchopiteľnými), ktorá sa vzorne prispôsobila novým náladám v spoločnosti a ejhľa, solídny výsledok za ultrakrátky čas bol na svete. A komunistov, ktorí síce výrazne oslabili, ale rozhodne zatiaľ prežili, nemusím ani ďalej komentovať.

 

Keď si to takto človek zoberie a pozrie sa na situáciu z blízka, ani sa nejako nemôže diviť, že nezrelé prvoplánové komentáre o závisti sa v českých médiách a diskusiách v hojnom počte objavujú. A aby ste si nemysleli, že je to spôsobené len menšou znalosťou nášho prostredia, resp. určitým odstupom, ktorý ľudom dovoľuje vidieť len to dobré a zabraňuje im sa dostať k tomu horšiemu, resp. vyložene zlému – však prehnané oslavy hneď po voľbách sú na programe dňa aj v epicentra diania, t.j. u nás. Avšak, tieto komentáre, konkrétne k súčasnému prezidentovi Kiskovi, sa objavujú aj po 3,5 roku v úrade, po sérií rôznych prehmatov, škandálov, na človeka, ktorý veľmi rád vodu káže a víno pije.

 

Až sa človeku ponúka hneď otázka – sú naši predstavitelia takí výnimoční, že nám ich druhá krajina musí závidieť alebo sú Česi až v takom loji, že aj priemerné a podpriemerné voľby u nás vyzerajú ako fatamorgána na vyprahnutej púšti? Osobne si nemyslím, že niečo o trochu lepšie by malo byť predmetom závisti druhej strany a je úplne jedno, či sa bavíme o politických predstaviteľoch alebo spotrebnej technike (a rôznych iných statkoch). Z toho vyplýva, že Česi si mylne myslia, že spomínané voľby sú výhrou v tombole. Zjavne stačí, že je pravicový, na prvý pohľad prijateľný, na ten druhý a tretí pohľad kašľať, rovnako ako na spôsob, ako sa tam ten človek dostal, kto za ním stojí, akú má minulosť atď.

 

Úprimne som zvedavý, kto napokon v Čechách uspeje. S Mirkem Topolánkem, ktorý ohlásil kandidatúru na poslednú chvíľu, sa opozícia voči Zemanovi absolútne zahustila, pričom trojica hlavných aktérov sa pomerne významne od seba líši (v jednoduchosti – ostrieľaný politik s množstvom pochybných rozhodnutí z minulosti vs úspešný akademik s príliš umiernenou rétorikou vs podnikateľ a umelec v jednej osobe). Zároveň celá kampaň má a naďalej bude mať svoje špecifikum – absenciu súčasnej hlavy štátu na priamych predvolebných diskusiách, viď dnešok ako prvý názorný príklad. To je strašne vďačná pozícia – vedomie, že neexistuje ľavicový protikandidát, ktorý by naháňal strach (a najmä pomyselné Zemanove hlasy) a fakt, že pravicoví supy zrejme bojujú len o jedno miesto v 2.kole, aj keď možné je úplne všetko za súčasnej situácie. Možno, nedá sa to vylúčiť, budeme po voľbách tvrdiť, že sme to my, Slováci, ktorí závidíme, aj keď smeruje to skôr k tomu, že česká skepsa bude pokračovať a max. nebude mať meno Miloš, ale Mirek.

Komunálne voľby nemajú porazených, len samých víťazov . . . alebo . . .

12.11.2018

… sa zasa len ukázala slovenská politická realita rokov posledných. To znamená, že keď bolo pozvaných do RTVS 7 zástupcov politických strán (SMER, SNS, Most, SaS, OĽaNO, SMK, KDH), aby sa hneď po voľbách vyjadrili k výsledku, nenašiel sa nikto, kto by nechválil, priam neoslavoval prenikavý triumf vlastnej partaje. Áno, všetci boli spokojní. Neuveriteľné. Až som si [...]

Už sa bijú . . .

01.10.2018

Myslel som si, že môj nový výtvor sa bude venovať úplne inej téme – určite o trochu vážnejšej, dôležitejšej a zároveň menej zábavnej. Ako sa hovorí – človek mieni a život mení.Štandardne som skontroloval facebook Riša Sulíka (keby niečo – ja hovorím, že treba mať prehľad a to sa týka tých, s ktorými človek súhlasí viac a týka sa to aj tých, s [...]

To my sme zodpovední za súčasnú politickú situáciu

31.05.2018

Vidím to tu príliš často, žiaľ, nielen tu. Definoval by som to ako snahu hodiť vzniknutý problém, resp. súčasný stav, na niekoho iného. Najčastejšie sú to politici a je v podstate jedno, či sú modrí, červení alebo zelení. Znova, je nepodstatné, kto koho a kedy volil, týka sa to nás všetkých. Ja môžem úprimne povedať, že som nevolil nikoho, to ale neznamená, že sa [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31327x
Priemerná čítanosť článkov: 2410x

Autor blogu

Kategórie