Založ si blog

Krivda

Až primitívne jednoduchý nadpis, ale aj v jednoduchosti môže byť krása. Vraciam sa k posledným medzištátnym zápasom našej futbalovej reprezentácie, či už išlo o naše Áčko alebo o výber do 21 rokov. A nie je to návrat, ktorý by sa nutne chcel venovať primárne výsledkom, nebodaj riešiť predvedenú hru.

 

Je to retrospektíva, ktorá sa má venovať mediálnej prezentácií našich tímov. Tentokrát sa nedá tvrdiť, že by si médiá nadpisy článkov po oboch zápasoch doslova vycucali z prsta. Nechcem tu nejako obhajovať lokálnych novinárov, ktorí mnoho vecí veľmi radi priživujú, resp. ich po niekoľkýkrát rozdúchavajú, umelo, aj keď o „kauzy“ už takmer nikto nestojí, to ale nebol tento prípad.

 

Na jednej strane tu máme nekonečnú škótsku krivdu, skoro až na hranici vykonštruovaného procesu s čarodejnicami počas stredoveku, kde nám rozhodca údajne vedome a cielene chcel ublížiť, čo sa mu aj vo výsledku podarilo. A dokonca si tento pán rozhodca dovolil to urobiť opakovane, jedenkrát počas kvalifikácie mu to zjavne nestačilo, nehanebník jeden. Smutné je, že to hlási tréner reprezentácie a keďže to do éteru vypustil viackrát, pri viacerých príležitostiach, človek si musí nevyhnutne myslieť, že tejto verzií aj úprimne verí (a zároveň verí, že ňou nakazí čo najviac ľudí okolo).

 

Nie, nebudem tu znova dopodrobna rozoberať jednotlivé „krivdy“, max. poukážem na inú skutočnosť. Aj v tomto prípade sa chyba hľadá tam, kde na ňu daný výber nemá priamy dosah. A to píšem aj za predpokladu, že rozhodca si svoju prácu neodviedol tak, ako by mal (čo si zrovna pri tomto konkrétnom zápase rozhodne nemyslím a pri inkriminovanom zákroku už vonkoncom nie). Rozhodca je konštanta, náš výkon (od širšieho výberu hráčov až po základnú 11, cez striedania počas hry, taktický plán vedenia boja, jeho prispôsobovanie počas zápasu na taktiku súpera, nutné zásahy …) nie. Dokonca aj kvality našich hráčov v deň D a hodinu H sú svojim spôsobom konštatné a je práve na trénerovi, aby tie horšie alternatívy nehrali a priestor dostali tie lepšie, tie, ktoré majú lepšiu aktuálnu formu, resp. sa lepšie hodia proti danému súperovi.

 

Rozhodca nie je neomylný, ale zasa nemá dôvod neustále nadržiavať jednému malému národu proti druhému, podobne malému, národu. Samozrejme, sú vo svete tímy, ktoré získavajú pár percent pre svoje meno a dlhodobé postavenie. Netvrdím, že je to správne, ale je to tak, každý to vie a každý môže byť časom tým „veľkým hráčom“ – nie je to nutne o národnosti a veľkosti krajiny. Samozrejme, k niečomu podobnému sa nedá dopracovať systémom, kde za všetky chyby môžu vždy len tí druhí – chyba v nás zjavne neexistuje a je doslova nepredstaviteľná. Je zrejmé, že tým nemyslím len futbal, viď okrídlená veta, že za naše biedne životy môžu politici – tí politici, ktorých sme si slobodne zvolili a ktorí sú tak obrazom našej spoločnosti.

 

U21, obdobná situácia. Z neodpískanej penalty na 0-2 prišiel hneď gól z protiútoku, zápas sa zlomil a tak to nemohlo dopadnúť inak než jasnou prehrou v pomere 5-1. Tu sa aspoň dá o tom polemizovať, aj keď samotný prístup je v mnohých smeroch veľmi podobný. Zákrok hraničný, ale veľký favorit hral doma, prehrával o gól, takže bolo by veľkým prekvapením, keby rozhodca zapískal. To, že rozhodca nevyslyšal prosby hráčov neznamená, že celý tím prestane hrať a ponúkne súperovi obrovskú šancu ako na podnose.

 

A ja som rozhodne za, aby sa otázka rozhodcov, resp. podmienok, pri ktorých budú pracovať a rozhodovať dôležité zápasy, zlepšila, resp. išla s modernou dobou podobne ako v mnohých iných športoch, kde implementácia noviniek netrvá roky a už vonkoncom nie dekády ako je to pri futbale. Lenže to sú úplne iné 2 svety, ktoré spolu v našom prípade takmer vôbec nesúvisia – nás nikto neobral o gól z vymysleného ofsajdu alebo neuznal gól, keď bol lopta jasne za bránkovou čiarou. Nám rozhodca len vylúčil dvakrát hráča, ktorý vylúčený byť mal – koniec diskusie.

 

Ani sa nedá vyjadriť, koľkokrát je mi sympatickejšie sebakritické zhodnotenie vlastného výkonu, rozhovor, v ktorom športovec, aj keď uspel, prizná, že od dokonalosti to bolo ďaleko a je na čom pracovať, resp. je čo zlepšovať. Máme takých športovcov, takže to rozhodne nie je žiadna hypotetická utópia. Čo ale absentuje, to je lepšie spracovanie a podanie verejnosti tohto zmýšľania a žiaľ, násilné mediálne pretláčanie tém á la krivda na reprezentačnej úrovni.

Komunálne voľby nemajú porazených, len samých víťazov . . . alebo . . .

12.11.2018

… sa zasa len ukázala slovenská politická realita rokov posledných. To znamená, že keď bolo pozvaných do RTVS 7 zástupcov politických strán (SMER, SNS, Most, SaS, OĽaNO, SMK, KDH), aby sa hneď po voľbách vyjadrili k výsledku, nenašiel sa nikto, kto by nechválil, priam neoslavoval prenikavý triumf vlastnej partaje. Áno, všetci boli spokojní. Neuveriteľné. Až som si [...]

Už sa bijú . . .

01.10.2018

Myslel som si, že môj nový výtvor sa bude venovať úplne inej téme – určite o trochu vážnejšej, dôležitejšej a zároveň menej zábavnej. Ako sa hovorí – človek mieni a život mení.Štandardne som skontroloval facebook Riša Sulíka (keby niečo – ja hovorím, že treba mať prehľad a to sa týka tých, s ktorými človek súhlasí viac a týka sa to aj tých, s [...]

To my sme zodpovední za súčasnú politickú situáciu

31.05.2018

Vidím to tu príliš často, žiaľ, nielen tu. Definoval by som to ako snahu hodiť vzniknutý problém, resp. súčasný stav, na niekoho iného. Najčastejšie sú to politici a je v podstate jedno, či sú modrí, červení alebo zelení. Znova, je nepodstatné, kto koho a kedy volil, týka sa to nás všetkých. Ja môžem úprimne povedať, že som nevolil nikoho, to ale neznamená, že sa [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31408x
Priemerná čítanosť článkov: 2416x

Autor blogu

Kategórie