Založ si blog

Matovič – pravicový socialista s liberálnym nádychom?

Ako už tradične, aj túto nedeľu som bol zvedavý, kto sa objaví v relácií O 5 minút 12. Včas prepínam a vidím hviezdne duo Matovič – Stromček. Fajn, dám tomu šancu. Vydržím 5 minút a svoje snaženie nateraz vzdávam s tým, že sa k tomu zrejme s drobným odstupom vrátim.

Pravdou je, že spúšťačom mojej zvedavosti bol úryvok z tejto diskusie, ktorý zaznel v nedeľných večerných správach. Zatiaľ len v krátkosti naznačím, že sa jednalo o Matovičove prehlásenie, kde ľuďom prisľúbil, že na tretí sociálny balíček on a jeho strana (aj keď strana?, to som bol zrejme až príliš štedrý) siahať v ďalšom volebnom období rozhodne nebudú. Prišlo by mi neprofesionálne napísať článok, túto reakciu, len na základe tohto krátkeho úryvku, takže nezostávalo mi nič iné, len sa „podvoliť“ a pretrpieť nie zrovna záživný duel týchto dvoch politikov.

Na moje prekvapenie, po tom úmornom a nudnom úvode sa to relatívne rozbehlo, aj keď opakovane počúvať Matovičove konštrukcie, ktoré som už v minulosti niekde videl a počul, naďalej považujem za činnosť, ktorá vo veľkom zabíja moje neuróny, dokonca efektívnejšie než alkohol. Čo by som ale pre slušné Slovensko neurobil!

Už diskusia o situácií na ministerstve vnútra priniesla zopár zaujímavých momentov, aj keď, úprimne, skôr pre ozajstných fajnšmekrov miestnych politických pomerov. Až záverečných cca 15 minút bolo potom zlatým grálom pre trpezlivých, pre tých, ktorých necelá hodinka neposlala do ríše snov a fantázií. Krásne na tom bolo, že Matovič sa do toho pustil sám, nevyprovokoval ho k tomu oponent, dokonca ani moderátor, ktorý mal v prvej fáze pomerne solídne podpásovky (čo je presne jeho úloha a nemal by brať ohľad, kto zrovna sedí proti nemu), na ktoré Matovič nebol schopný nájsť adekvátnu odpoveď.

Najprv sa z ničoho nič pustil do svojho politického stvoriteľa, ktorý mu obetoval posledné 4 miesta na už dobre známej kandidátke (aby sa následne rozkmotrili, niekoľkokrát naoko znova spojili a táto hra zjavne pokračuje a zrejme ani nikdy neskončí). V podstate zaútočil na celý program strany SaS (ktorá ale pre štart v politike mu bola vtedy dobrá), aby hneď prešiel k zlatému klincu celej diskusie. Tým sa stal sľub verejnosti, že keď bude za 2 roky vo vládnej koalícií, v žiadnom prípade nesiahne na zmeny, ktoré so sebou prináša tretí sociálny balíček.

Tu to zastavím. Ako je u Matoviča priam svetoznáme, on do diskusie ani nepotrebuje oponentúru. On je totiž schopný natlačiť do jedného súvetia nejaké významné zdelenie a hneď nato si dokonale protirečiť, logicky poprieť to, čo povedal pred pár sekundami. V tomto prípade tomu nebolo inak. Najprv sa pustil do ostrej kritiky spôsobom „budú to musieť splácať ďalšie generácie“, aby plynulo pokračoval, že „však si to tí ľudia zaslúžia“ a uzavrel to práve tou slávnou vetou, kde sľuboval, že on sa tých sociálnych zázrakov chytať teda rozhodne nebude. Existuje snáď niečo populistickejšie, nelogickejšie a vďaka celému kontextu musím povedať aj hlúpejšie, než takýto slovný guláš?

Úprimne, vážne o tom pochybujem. Z toho, čo Matovič v štúdiu povedal, vyplýva napr. také posolstvo, že aj keby tieto 2 strany spolu vytvorili vládnu koalíciu (+ nejaké ďalšie subjekty a hybridné konštrukcie), jedna strana by nutne musela oklamať svojho naivného voliča (a to sa bavíme o stranách, ktoré sa tak plamenne pustili do Bélu Bugára – po voľbách a potom v podstate pri akejkoľvek ako-tak slušnej príležitosti ohľadom jeho neodpustiteľnej zrady na voličovi). Samozrejme, obidve strany už v minulosti oklamali svojho voliča, ale v tomto prípade by sa jednalo o kľúčové posolstvo, ktoré dali svojim voličom. Klamstvo by sa rovnalo popretiu svojej existencie.

Dobre vieme, čo je Sulík zač. Vieme, že slovo kompromis mu je absolútne cudzie a že celá jeho politická kariéra sa točí okolo jediného vysnívaného postu – postu premiéra. Avšak tento cieľ sa v jeho prípade končí dňom, keď sa premiérom definitívne stane, t.j. naozaj nerieši, či to bude rok, dva alebo plné štyri. Je to dobrodruh, niekto, kto si potrebuje urobiť krížik s označením „bol som tam“, resp. „skúsil som si to“ a tým sa celá epizóda ohľadom premiérstva nadobro skončí. K tomu patrí aj tá detinskosť a predčasné oslavy, viď v jeho svete bol už premiérom minimálne 5krát.

Takže, povedzme, že by nejakým zázrakom zozbierali 76 kresiel v parlamente (nesmeruje to k tomu, zatiaľ to smeruje k patu, z ktorého nebude mať radosť naozaj nikto, to mi verte). Nebudem sa tentokrát púšťať do siahodlhých konštrukcií s názvom ako a s kým. Dostali by sme na stôl to hojne proklamované „Slušné“ Slovensko? Alebo len pár strán bažiacich po moci s lídrami, ktorým by som veľmi fandil, keby som ich označil za čo i len solídnych politikov.

Pretože mimo tej chuti vládnuť, čo by malo byť esenciálnou snahou každej strany, materskej strany, z ktorej obaja vzišli a frázy o tom, že nám chcú priniesť lepšie Slovensko (bez Fica, Danka, Bugára a spol.), aj keď už väčšinou nie sú schopní povedať, v čom by malo byť lepšie, toho moc spoločného títo dvaja nemajú. Minimálne to povedal v diskusií pán Matovič. Dve strany, ktoré sa nezhodujú v základných otázkach, chcú spolu vládnuť. Hmm, fajn. Ako to asi môže dopadnúť, resp. to bude vyzerať? Keď budú chcieť niečo zmeniť, potom to nemôže vydržať pokope ani tých slávnych 18 mesiacov. Keď nebudú chcieť zmeniť nič a pôjde len o moc a možnosti, ktoré prináša, potom nielenže oklamú všetkých, ale rozhodne sa nebudeme baviť o lepšom, slušnejšom a modernejšom Slovensku, ktoré sa niekam posúva, ktoré nechce prešľapovať na jednom mieste.

Je to len ďalšie potvrdenie z mnohých, že súčasná opozícia nie je alternatívou. Aj ja patrím k opozícií, k ľuďom, ktorí by uvítali zmenu a videli pri moci niekoho iného. Je nezdravé, tobôž v našej stále značne mladej krajine (a ako bonus postkomunistickej), aby jedna strana bola pri moci viac než dve volebné obdobia. Ono to zafungovalo, bola tu Radičovej vláda, ktorá ale vo výsledku len poslúžila ako vítaný druhý dych Smer-u (áno, prišlo to po jednom volebnom období, čo situácií moc nepomohlo a výsledný efekt bol o to ničivejší). Dobre vieme, kto tu vládu položil, resp. prečo nemohla ako-tak fungovať. Tí ľudia sú stále v politike, dokonca si hovoria „lídri opozície“ a z tých vyhlásení, jedno som tu predložil, to nevyzerá, že by sa niečo zásadne zmenilo. A tak mi nezostáva nič iné než čakať, či sa neobjaví voliteľný zázrak z nebies, ktorý by vylepšil biednu ponuku a výrazne prečistil súčasnú politickú scénu.

Komunálne voľby nemajú porazených, len samých víťazov . . . alebo . . .

12.11.2018

… sa zasa len ukázala slovenská politická realita rokov posledných. To znamená, že keď bolo pozvaných do RTVS 7 zástupcov politických strán (SMER, SNS, Most, SaS, OĽaNO, SMK, KDH), aby sa hneď po voľbách vyjadrili k výsledku, nenašiel sa nikto, kto by nechválil, priam neoslavoval prenikavý triumf vlastnej partaje. Áno, všetci boli spokojní. Neuveriteľné. Až som si [...]

Už sa bijú . . .

01.10.2018

Myslel som si, že môj nový výtvor sa bude venovať úplne inej téme – určite o trochu vážnejšej, dôležitejšej a zároveň menej zábavnej. Ako sa hovorí – človek mieni a život mení.Štandardne som skontroloval facebook Riša Sulíka (keby niečo – ja hovorím, že treba mať prehľad a to sa týka tých, s ktorými človek súhlasí viac a týka sa to aj tých, s [...]

To my sme zodpovední za súčasnú politickú situáciu

31.05.2018

Vidím to tu príliš často, žiaľ, nielen tu. Definoval by som to ako snahu hodiť vzniknutý problém, resp. súčasný stav, na niekoho iného. Najčastejšie sú to politici a je v podstate jedno, či sú modrí, červení alebo zelení. Znova, je nepodstatné, kto koho a kedy volil, týka sa to nás všetkých. Ja môžem úprimne povedať, že som nevolil nikoho, to ale neznamená, že sa [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 30970x
Priemerná čítanosť článkov: 2382x

Autor blogu

Kategórie