Založ si blog

Vyšší územný zmät(cel)ok

Voľby do VÚC sú predo dvermi. Prvý pocit z celej tej predvolebnej mašinérie je v podstate veľmi podobný tomu, čo sa deje na celoštátnej úrovni v parlamentných voľbách. Ako som napísal v predošlom článku, nie som zrovna fanúšikom voľby „menšieho zla“, pričom samotní aktéri v boji o post župana s reálnou šancou na zvolenie tam žiaľ spadajú takmer v 100% prípadov.

 

Ako inak, znova je to súboj vládnutím vysileného SMER-u, ktorému dochádza dych, avšak ktorého súperi nevedia alebo snáď ani nechcú (inak sa to ani logicky nedá vysvetliť) doraziť a nesúrodej roztrieštenej pravice, ktorá zrovna vo VÚC-kach je nesúrodá skôr dlhodobou aurou než neschopnosťou si rozdeliť osminky z koláča. Okrem toho je tu ešte vedľajší súboj, čim nechcem tvrdiť, že menej dôležitý – súboj tzv. dobra proti zlu. Tradičný súboj je tak možno až v prílišnom tieni „novej sily“ s názvom ĽSNS, čo vo výsledku môže poslúžiť ako výborné alibi, keď sa spoločného rivala podarí zahubiť a zároveň sa na poli zvyšných krajov očakávaný úspech nedostaví. Ak sa pomyselnú dvojhlavú hydra zahubiť nepodarí a prežije aspoň jedna „hlava“, potom sa všetka pozornosť bude venovať tomuto zlyhaniu naprieč celým politickým spektrom a výsledky v iných krajoch budú skoro až irelevantné.

 

Dať to SMER-u môže len masochista, pritom v tradičnej bašte HZDS a na celom Východnom Slovensku, ktoré je súčasnej pravici úplne ukradnuté, to vyzerá, v súčasnosti, na príbeh o nezvratnom osude. Zostáva 5 krajov, pričom v dvoch je to súboj OĽaNO vs SMER, v ďalších dvoch všetci vs ĽSNS. Zostáva Bratislava, jediný kraj, ktorý reálne zaujíma stranu SaS a súboj sa tak rozširuje z dvoch na troch kandidátov – bývalý primátor, dosluhujúci župan a práve kandidát SaS.

 

Keby som sa v tom trochu pohrabal, súčasní dosluhujúci župani sú väčšinou aj súčasnými kandidátmi strany SMER na ten istý post = žiadna zmena. Kandidáti ĽSNS sú z mojej strany bez komentára, resp. normálny človek ich voliť nemôže, minimálne nemôže tvrdiť, že to s nimi bude lepšie (tobôž keď tú príležitosť „vládnuť, resp. spravovať jednu VÚC-ku už v minulom období mali a sľuby plnili tak ako je na Slovensku zvykom naprieč politickým spektrom – mizerne). Na kandidátov a nielen na nich, ale v podstate na celé zoskupenie hnutia OĽaNO, mám naopak jasný názor. Aj keby som ho mal akokoľvek dobrý, resp. som bol ich sympatizantom, pýtam sa: aký pocit má ich volič z toho, že dvaja zo štyroch zakladajúcich členov sa podujali kandidovať na župana? Dá sa to okomentovať aj spôsobom, že županom chce byť ich dlhodobé číslo 2 a 3. Zanevreli na celoštátnu politiku? Alebo pochopili, že treba tú popularitu využiť, kým je čas, dostať sa na lukratívne miesta s veľmi výhodným pomerom „cena/výkon“ (pozícia, ktorá má pod správou veľké územie a prerozdeľuje množstvo financií, avšak médiá a vlastne aj väčšinové obyvateľstvo im nevenuje prakticky žiadnu pozornosť) a zabetónovať sa tam minimálne do 2022, ak nie na dlhšie. Zrovna v Trnavskom kraji sa bojím rodinkárstva na báze toho z Banskobystrického kraja – so zakrývaním stôp, s podozrivými zákazkami, s nekalými praktikami atď. Droba, Ftáčnik a Frešo a v najhoršom prípade niekto ako Kusý, takisto im nezávidím, aj keď my v Trnavskom kraji na tom nie sme ani o kúsok lepšie.

 

Z celého toho vyplýva, že som za zrušenie VÚC. Absolútne sa stotožňujem s označeniami ako umelo vytvorené, netransparentné, s nízkym povedomím obyvateľstva ohľadom ich kompetencií. Teraz si človek ešte k tomu uvedomí, že spolupráca a komunikácia politikov je u nás všeobecne mizerná, pritom táto komunikácia je nevyhnutná, aby sa tzv. pohli ľady a začali sa diať zmeny, ktoré pocíti občan na regionálnej úrovni. Stačilo chvíľu počúvať diskusiu na RTVS z BSK a následne z TSK a počúvať reakcie na tému doprava, t.j. na tému, ktorú považovali obidva kraje za absolútne kľúčovú. Všetci aktéri si s úsmevom na tvári prehadzovali pomyselný horúci zemiak a jediné, čo som nezachytili, bolo, kde ten zemiak napokon skončil. Za zlú dopravu v BSK môžu mestá a obce v okolí Bratislavy, príp. TSK. Reakcia TSK? Naša VÚC sa rada pridá, keď v BSK prídu s komplexným návrhom. Reakcia na úrovni – čakáme, kým s niečím prídete, dovtedy sa nás celá záležitosť moc netýka.

 

Komplexné „riešenie“ pána Freša je takou čerešničkou na torte v bizarnej spleti návrhov. Doprava zadarmo výmenou za vybavenie si trvalého bydliska v Bratislave. Nazval by som to politický barter, ktorý je tak povrchný, že je odsúdený k totálnemu fiasku. Samotný návrh totiž nerieši dopravu – je to snaha pritiahnuť údajne 200-tisíc ľudí, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú na území tohto kraja, využívajú sociálne a dopravné vybavenie, avšak oblasť (VÚC) z tohto nadvyužívania nemá ani cent. Snaha o privlastnenie týchto ľudí je legitímna, na strane druhej návrh, ako si ich získať, už kríva na obidve nohy. Jeho prísľub je o tom, že by mali všetci dopravu zdarma, ktorí majú trvalý pobyt v BSK. Deň 0 = 630k obyvateľov môže využívať mestskú a prímestskú dopravu zdarma s cieľom získať čo najviac ľudí z 200k, ktorí trvalé bydlisko majú v niektorom z iných samosprávnych krajov, kde odvádzajú svoje podielové dane. Zlepšila by sa týmto doprava? V žiadnom prípade. Všetko, čo je „akože“ (pretože reálne to niekto zaplatiť musí, v tomto prípade VÚC-ka samotná, t.j. v najlepšom prípade by sa zadlžovala, resp. by šetrila na iných veciach, ktoré má poskytovať/spravovať) zdarma, väčšinou za moc nestojí a priemerný človek by si radšej zaplatil, aby mohol cestovať komfortne, pohodlne, načas atď. Zaručilo by opatrenie príliv nových obyvateľov s trvalým bydliskom na území BSK? Osobne to nie je také obrovské lákadlo, aby to malo prevratný úspech v podobe aspoň 50% z uvažovaného čísla 200 tisíc nových potenciálnych daňových poplatníkov. A pritom celé je to o kvalitnej doprave – tá v BSK absentuje, inak by o nej všetci kandidáti siahodlho nediskutovali, keďže v súčasnosti má svoje muchy (v koordinácií a kooperácií základných zložiek, aby jedna plynulo nadväzovala na druhú), po schválení podobného návrhu by sa problémy len prehĺbili a teoretické lákadlo by zaniklo hneď po vzniku tohto návrhu.

Komunálne voľby nemajú porazených, len samých víťazov . . . alebo . . .

12.11.2018

… sa zasa len ukázala slovenská politická realita rokov posledných. To znamená, že keď bolo pozvaných do RTVS 7 zástupcov politických strán (SMER, SNS, Most, SaS, OĽaNO, SMK, KDH), aby sa hneď po voľbách vyjadrili k výsledku, nenašiel sa nikto, kto by nechválil, priam neoslavoval prenikavý triumf vlastnej partaje. Áno, všetci boli spokojní. Neuveriteľné. Až som si [...]

Už sa bijú . . .

01.10.2018

Myslel som si, že môj nový výtvor sa bude venovať úplne inej téme – určite o trochu vážnejšej, dôležitejšej a zároveň menej zábavnej. Ako sa hovorí – človek mieni a život mení.Štandardne som skontroloval facebook Riša Sulíka (keby niečo – ja hovorím, že treba mať prehľad a to sa týka tých, s ktorými človek súhlasí viac a týka sa to aj tých, s [...]

To my sme zodpovední za súčasnú politickú situáciu

31.05.2018

Vidím to tu príliš často, žiaľ, nielen tu. Definoval by som to ako snahu hodiť vzniknutý problém, resp. súčasný stav, na niekoho iného. Najčastejšie sú to politici a je v podstate jedno, či sú modrí, červení alebo zelení. Znova, je nepodstatné, kto koho a kedy volil, týka sa to nás všetkých. Ja môžem úprimne povedať, že som nevolil nikoho, to ale neznamená, že sa [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31547x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie