Založ si blog

Komunálne voľby nemajú porazených, len samých víťazov . . . alebo . . .

… sa zasa len ukázala slovenská politická realita rokov posledných. To znamená, že keď bolo pozvaných do RTVS 7 zástupcov politických strán (SMER, SNS, Most, SaS, OĽaNO, SMK, KDH), aby sa hneď po voľbách vyjadrili k výsledku, nenašiel sa nikto, kto by nechválil, priam neoslavoval prenikavý triumf vlastnej partaje.

Áno, všetci boli spokojní. Neuveriteľné. Až som si začínal myslieť, že zo 100% koláča miest a obcí (primátorov a starostov) sa cez noc stali koláče dva a tak sa zrazu nebojovalo o tradičných 100%, ale hneď o percent 200. Inak si to vysvetliť nedokážem. Všetci uspeli a to napriek tomu, že to boli voľby o „nezávislých“ kandidátoch, ktorí znova prepisovali dejiny.

Teraz treba napraviť túto ilúziu, ktorú sa snažili včera odprezentovať páni politici. Ako mohol uspieť SMER, keď sa prakticky úplne vyparil z väčších miest? Hovoriť o „úspechu“ v malých obciach, je ako hovoriť o úspechu v závode, ktorého som sa zúčastnil len ja sám. Ako mohla uspieť SNS? Ak krivka SMER-u je neustále klesajúca, potom z toho mala ťažiť príbuzná strana chváliaca sa vybudovanými miestnymi štruktúrami naprieč celým Slovenskom. Nič také sa nestalo. Vo väčších mestách je kapitánova eskadra dlhodobo na smiech a s pokusmi typu Janušek (neboli pod ním podpísaní, ale fakt, že si s ním človek spojí stranu SNS, ten pretrváva) sa na tom rozhodne nič nezmení.

Most-Híd je v podstate jeden z tých pozitívnejších príbehov, pretože dokázali pohodlne zdolať úhlavného rivala z SMK a to aj napriek tomu, že v prieskumoch k parlamentným voľbám „údajne“ lavírujú okolo hranice zvoliteľnosti. Jedna z mála, ak nie vôbec jediná, ktorá si číselne polepšila a tomu odpovedalo aj zdôvodnenie úspechu – na rozdiel od všetkých ostatných, ktorí museli vyťahovať neuveriteľné konštrukcie a číru demagógiu. Z toho vyplýva, že návrat SMK, našťastie, sa nekoná a dovolím si tvrdiť, že sa konať ani nebude. Rovnako ani žiadne spojenectvá s Mostom pred parlamentnými voľbami.

A kto sa úplne najviac vytešoval? Tradične SaS (a účasť Galka tomu len pomohla) a OĽaNO. Ale čomu, pýtam sa? V Bratislave, v tradičnej Mekke pravice, sa spojili všetci dokopy a výsledkom bolo posledné 4.miesto z kandidátov, ktorí mali aké-také šance. Spolu tak získali len niečo cez 17%. Pripomínam, v Bratislave, kde by mali všetkých úplne rozmetať na kúsky, keď to s nejakým úspechom v parlamentných voľbách myslia aspoň trochu vážne. Aké boli ich reakcie na výsledok? No, Mrvu nespomenul nikto, ani priamo a dokonca ani len nepriamo. SaS sa chcela pochváliť úspechom na Východe, úspechom nie svojím, ale KDH, keďže na Východe SaS s tými cca 200 členmi naozaj, ale naozaj neexistuje. A potom v podobnej réžií vypichol úspech v bratislavských miestnych častiach (stopercentný úspech, lenže týkajúci sa len 3 ľudí = buď sa Bratislava náhle scvrkla alebo sceľovala alebo to až taký zázračný úspech nebol, max. upozornenie, že ani v tej BA nemajú odpovedajúce štruktúry a dostatočné ľudské zdroje). OĽaNO zvolilo stratégiu zo žúp pre tých najzúfalejších – pochváliť sa cudzím perím, resp. súbojom, kde išlo o to, aby tam určitá osoba už ďalej nevládla a nie tým, kto ju na danej pozícii strieda. Vo voľbách do VÚC to bola BB a boj proti Kotlebovi, tentokrát to isté zosobňovala Vaľová v Humennom. Znova, OĽaNO bez bázne a hany sa primklo k tomuto úspechu, aj keď štruktúrami prakticky neexistuje nikde a ak má niekde aspoň nejakých ľudí, tak je to TT a ZA … a koniec. A úplne som čakal, kým začne dotyčná spomínať názov strany a hlásiť sa k úspechu všetkých nezávislých kandidátov. A dočkal som sa, samozrejme. A toho mála, čím sa teoreticky mohli pochváliť a malo by to aspoň nejaké oporné body, toho sa pred voľbami, v časoch silnej antikampane, zriekli (KE).

Zostáva nám kto? KDH? Ich pseudo-úspech som už nepriamo popísal. SaS o Východ nemá záujem a OĽaNO sa síce veľmi podobá KDH v mnohých veciach, ale tí jednoducho v regionálnej politike neexistujú, tobôž na Východe. Takže keď sa tam ľudia prejedli SMER-u, komu môžu dať svoj hlas? Zrejme niekomu z KDH. A prečo pseudo-úspech? Pretože na Západe KDH prestala existovať. Ona neexistuje už dávno, viď o tom najlepšie vypovedajú posledné parlamentné voľby, ale každými ďalšími sa to pomyselné dno len a len prehlbuje. Kto sa na Západe prihlási ku KDH, nemá akúkoľvek šancu, čo zasa ide ruka v ruke s tým, že množstvo oddaných KDH-kov sa za svoju stranu hanbí, resp. takticky sa zrieklo tejto, v súčasnosti, nepopulárnej nálepky (viď v mojom meste sa ku KDH v minulosti hlásila snáď tretina poslancov, teraz nikto a pritom medzi zvolenými sa objavujú stále tie isté mená).

Na záver, zrejme o úspechu môžu hovoriť nové pravicové strany. Sú nejakým spôsobom podpísané pod nového primátora BA. Píšem zrejme, keďže tento „úspech“ má dve roviny. Jedna hovorí o tom, že komunálna politika je o konkrétnom človeku. Tým netvrdím, na strane druhej, že Vallo je spása – skôr logické vyústenie, kde ľudia mali plné zuby bývalého primátora, v žiadnom prípade nechceli kresťanského fanatika spojeného s hviezdnou pravicou a pri konečnom rozhodnutí Mika/Vallo vsadili na nepopísaný list. Samozrejme, len z pohľadu politiky, kde ťažko mohol niekto dopredu rozporovať, že tento sľub nesplní, resp. toto je nereálne. Vplyvom obrovskej kampane za využitia nesmiernych finančných prostriedkov sa zároveň táto výhoda stala ešte väčšou výhodou, pretože to, že ho mnohí dovtedy nepoznali (resp. max. ako súčasť nejakej kapely) sa veľmi rýchlo zmenilo. A ako to už pri týchto rýchlych posunoch v popularite smerom nahor býva, musí sa to vedieť načasovať, pretože pád prichádza veľmi rýchlo a býva väčšinou riadne strmý (Procházka). Druhá rovina už bola spomenutá – súčasná parlamentná opozícia nie je alternatívou dokonca ani len v tej Bratislave. To bolo umocnené aj handlovaním medzi SaS a OĽaNO – pre SaS je župa ďaleko viacej než post primátora BA (je to logické z pohľadu financií a možných nekalých praktík s tým spojených). Župu silou-mocou ovládli, aj keď to bolo tesné a primátora sa tak dopredu zriekli. OĽaNO nemá ľudí, v BA ich teda nemalo taktiež a len si tzv. vybrali „svojho“ človeka, ktorý by ako-tak pasoval ich názorovej línií. SaS z Mrvu nikdy nebola nadšená, dobre vedela, že je bez akejkoľvek šance, ale dohoda je dohoda. Čo by sa stalo, keby SaS vyberala svojho kandidáta na primátora? Na víťazovi nič, dovolím si tvrdiť, len by druhý nebol Mika, ale táto špekulácia.

Už sa bijú . . .

01.10.2018

Myslel som si, že môj nový výtvor sa bude venovať úplne inej téme – určite o trochu vážnejšej, dôležitejšej a zároveň menej zábavnej. Ako sa hovorí – človek mieni a život mení.Štandardne som skontroloval facebook Riša Sulíka (keby niečo – ja hovorím, že treba mať prehľad a to sa týka tých, s ktorými človek súhlasí viac a týka sa to aj tých, s [...]

To my sme zodpovední za súčasnú politickú situáciu

31.05.2018

Vidím to tu príliš často, žiaľ, nielen tu. Definoval by som to ako snahu hodiť vzniknutý problém, resp. súčasný stav, na niekoho iného. Najčastejšie sú to politici a je v podstate jedno, či sú modrí, červení alebo zelení. Znova, je nepodstatné, kto koho a kedy volil, týka sa to nás všetkých. Ja môžem úprimne povedať, že som nevolil nikoho, to ale neznamená, že sa [...]

Dobrý 3Angel

17.05.2018

Nelákalo vás zabezpečiť si zdroje takým spôsobom ako Drukos? Uvažovali sme o tom presne mesiac. Mali sme pripravený projekt Triangel Invest, kde sme chceli ľuďom ponúkať 18-percentné výnosy. Keď som však videl, čo sa deje v nebankových subjektoch, okamžite sme to zrušili. Je to úryvok z rozhovoru s Andrejom Kiskom, ktorý bol uverejnený v týždenníku Trend pred vyše 13 [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31466x
Priemerná čítanosť článkov: 2420x

Autor blogu

Kategórie